Geschiedenis

Het is te danken aan een 8-tal mannen die in 1911 het initiatief namen om een fanfare op te richten. De reden is niet precies bekend, maar we vermoeden dat het voorbeeld van de omliggende dorpen die al een fanfare hadden hen op de gedachte hebben gebracht; Wat daar kan, moet hier ook kunnen. 

 Met 23 man zijn ze gestart, de eerste 3 weken zonder instrumenten. Niemand kon immers nog noten lezen. Dat moest eerst geleerd worden. Daarna werden de instrumenten uitgedeeld en begon het echte oefenen. Na een half jaar werd al de eerste serenade bij een 12 ½ jarig huwelijksfeest gegeven. 

Dankzij deze initiatiefnemers van toen, kunnen we nu naar ons 100-jarig bestaan uitkijken. De fanfare heeft in al die jaren duidelijk zijn bestaansrecht in onze gemeenschap bewezen. Met de toneel- en gymvereniging waren de bijeenkomsten het sociale ontmoetingspunt van de inwoners van Oostwoud en later Midwoud. Als we ons verplaatsen naar die tijd zien we dat Oostwoud een overwegend boerendorp met uitgebreide middenstand was. Het was over het algemeen een gesloten gemeenschap. Iedereen verdiende zijn brood in het dorp, het woord forens moest nog worden uitgevonden. Hoogtijdagen waren de concoursen, waar men aan deelnam. Per paard en wagen of per boot via Medemblik naar een concours op Wieringen bijvoorbeeld. Gelukkig was net de spoorlijn Hoorn-Medemblik aangelegd eind jaren 1800. En, men kon per trein reizen. Ja, Oostwoud had toen al een eigen station. Maar ook de uitvoeringen waren belangrijke momenten van het jaar.  

Was het eerst een mannen gebeuren, maar OKK evolueerde mee en de emancipatie van de vrouw had ook gevolgen voor OKK. In 1957 trad het eerste vrouwelijke lid toe tot het corps (Miep de Vries). Dat OKK altijd een vooruitstrevende vereniging is geweest, blijkt uit het feit dat veel aandacht werd en wordt besteed aan de jeugd. Een muzikale opvoeding is net zo belangrijk als het beoefenen van een sport. Jeugdleden werden opgeleid soms door de dirigent maar vaak ook door de leden zelf. In menig huis werd in de keuken les gegeven en geoefend.  

Tegenwoordig gebeurt dit door professionele docenten. Dit zorgt voor continuïteit en kwaliteit van de vereniging. Dirigent Peter Goosensen heeft in 2003 een opleidingsorkest opgericht de “De Koggenblazers”.  Welke door gebrek aan jeugdleden niet meer  bestaat.

OKK heeft mindere perioden gekend maar er waren dan altijd personen die de kar weer op het rechte spoor zette. Dit heeft geleid waar we nu zijn een gezellige vereniging die met veel elan hedendaagse muziek maakt. Maar door de jaren heen heeft OKK altijd een speciale plek gehad in de gemeenschap. Vele serenades en concerten werden er gegeven maar ook bij herdenkingen wordt een beroep gedaan op onze vereniging. De tijden veranderen en wij evolueren mee. Dat is de kracht van onze vereniging.